Αν σε κάποιο απομονωμένο κήπο δείτε στη μέση του να στέκεται ένας τηλεφωνικός θάλαμος χωρίς καλώδια και οθόνες, τότε να ξέρετε ότι ίσως να μη βρίσκεται εκεί για διακόσμηση ή για κάποιο σκηνικό για ταινία. Πρόκειται ίσως για ένα “wind phone”, το οποίο σκοπό του έχει να βοηθήσει ανθρώπους που παλεύουν να ξεπεράσουν τον θάνaτο κάποιου αγαπημένου τους ανθρώπου. Αν και σαν άποψη ακούγεται λίγο περίεργη, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και εμφανίζονται όλο και περισσότεροι τέτοιοι τηλεφωνικοί θάλαμοι. Το πώς όμως προέκυψε η ιδέα αυτή έχει να κάνει με μία ιστορία που διαδραματίστηκε στην πραγματικότητα πριν από 14 χρόνια στην Ιαπωνία.

Wind phone - Wikipedia

Η ιδέα και υλοποίηση του wind phone ανήκει στον Ιάπωνα αρχιτέκτονα εξωτερικών χώρων –και ειδικά κήπων- Itaru Sasaki, με αφορμή το θάνατο ενός συγγενικού του προσώπου. Πιο συγκεκριμένα, το 2010, o Sasaki πληροφορήθηκε το θάνaτο του αγαπημένου του ξαδέρφου και έτσι στον κήπο του στη γενέτειρά του Otsuchi έστησε έναν τηλεφωνικό θάλαμο με ένα τηλέφωνο χωρίς σύνδεση. Όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο το έφτιαξε, ο ίδιος απέκλεισε την επιρροή της θρησκείας και της φιλοσοφίας και δήλωσε ότι το έκανε, για να έχει ένα σημείο όπου θα πενθούσε την απώλεια του ξαδέλφου του κάπου ήσυχα και μοναχικά.

Michigan Has A New Telephone of the Wind, But What Is It For?

Λίγους μήνες αργότερα, στις 11 Μαρτίου 2011, ένας δυνατός σεισμός θα πλήξει την περιοχή Tohoku της Ιαπωνίας και περίπου 20000 άτομα θα χάσουν τη ζωή τους, κυρίως από το τσουνάμι που προκλήθηκε από τις έντονες σεισμικές δονήσεις. Η Otsuchi όπως και πολλές άλλες πόλεις μετρούσαν ζημιές και θύματα. Τότε ο Sasaki αποφάσισε να ανοίξει τον κήπο του και το wind phone στο κοινό και κυρίως σε όλους τους συντοπίτες του που έχασαν αγαπημένα πρόσωπο στη μεγάλη αυτή φυσική καταστροφή. Μέχρι σήμερα ο τηλεφωνικός αυτός θάλαμος έχει δεχτεί πάνω από 30000 επισκέπτες.

Λίγα χρόνια μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της Tohoku, σε μια κακοκαιρία, το wind phone του Sasaki δέχτηκε το μένος των ανέμων και έσπασε μέρος της οροφής αλλά και μεγάλο μέρος των τζαμιών. Είχε ήδη αρχίσει να διαβρώνεται και να σκουριάζει ο σκελετός του. Με μια πρωτοβουλία των κατοίκων της Otsuchi και με εθελοντική προσφορά, στήθηκε ένας καινούργιος θάλαμος από αλουμίνιο. Και από τότε η ιδέα άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 200 wind phones στις Η.Π.Α. και στον Καναδά, ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν 23, κυρίως σε βορειοευρωπαϊκές χώρες. Μέσα από την ιστοσελίδα www.mywindphone.com μπορεί ο επισκέπτης κάθε χώρας να εντοπίσει που βρίσκεται ένα wind phone, αλλά και  να ενημερωθεί για το πώς ξεκίνησε αυτή η κίνηση μέσα από ιστορίες ανθρώπων που τα έχουν επισκεφτεί. Κατά πόσο όμως βοηθάει ένα τέτοιο τέχνασμα στη διαχείριση της θλίψης και της απώλειας;

How a Wind Phone Can Help a Grieving Community | Princeton Alumni Weekly

Ειδικοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια συγκεκριμένη προτεινόμενη μέθοδος για τη σωστή διαχείριση της θλίψης από την απώλεια κάποιου προσώπου. Το γεγονός ότι το wind phone προσφέρει τη δυνατότητα στο άτομο που πενθεί να μιλήσει «απευθείας» στον αποθανόντα και όχι για αυτόν σε κάποιο τρίτο πρόσωπο βοηθάει αρκετά, καθώς είναι μία άμεση έκφραση συναισθημάτων. Αρκεί να θυμηθούμε παρόμοιες περιπτώσεις σε παιδιά με επιλεκτική αλαλία, στα οποία αν τους δώσεις μία κούκλα κουκλοθέατρου, μιλάνε μέσω αυτής. Αν και τα wind phones μετράνε πλέον 14 χρόνια ζωής, δεν έχουν γίνει έρευνες από επιστημονικούς κλάδους για τη μελέτη και τα αποτελέσματα τους στην ψυχολογία των ανθρώπων που μένουν πίσω. Το νόημα του να μιλήσεις σε ένα wind phone δε σχετίζεται με το τι πιστεύεις ή ποια θρησκεία ακολουθείς. Σου δίνει τη δυνατότητα να πεις όσα δεν πρόλαβες, να εκφράσεις στο άτομο που έφυγε τα παράπονά σου αλλά και γιατί όχι να του πεις και τα νέα σου «μέχρι να τα πάρει ο αέρας μαζί και να τα παραδώσει σε αυτόν που έφυγε» – όπως ανέφερε ένας επισκέπτης.

Στο Connecticut υπάρχουν wind phones σε 4 σημεία. Σε ένα από αυτά, στο Ridgefield, υπάρχει μία πινακίδα πάνω από αυτό που λέει: «Αυτό το τηλέφωνο δε θα χτυπήσει ποτέ. Είναι συνδεδεμένο με αγάπη με το πουθενά και το πάντα. Είναι για όσους έχουν μια θέση που άφησε κενή ένα αγαπημένο πρόσωπο στην καρδιά τους. Πες γεια σου. Πες αντίο. Μίλα για το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον. Το wind phone θα μεταφέρει το μήνυμά σου». Σίγουρα ο τρόπος που εξαπλώθηκαν τόσο γρήγορα, δείχνει ότι κάποιοι άνθρωποι παλεύουν να βρουν ένα τρόπο, για να πενθήσουν και πούνε όσα δεν πρόλαβαν. Και σίγουρα οι πιο δύσπιστοι να δουν μόνο το επιφανειακό, δηλαδή ένα τηλέφωνο χωρίς καλώδιο. Όσο όμως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να στείλουν τα «μηνύματά» τους και να μιλήσουν για όσα έχασαν, το wind phone θα βρίσκεται σε μια μικρή γωνιά της φύσης, για να σε ακούσει και να πεις ό, τι θέλεις να πεις. Το αν θα πάει το μήνυμα ή όχι στον παραλήπτη, δεν έχει και τόσο σημασία.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη