«Είμαι εδώ, βρίσκομαι δίπλα σου. Για πόσο ακόμα δεν ξέρω, γι’ αυτό προσοχή μην περάσεις τα όριά μου».
Λίγες λέξεις, με βαθύτατο όμως νόημα. Λέξεις που μπορεί να κρύβουν εγωισμό, ίσως μια αίσθηση αυτοθυσίας, ίσως μια ανάγκη για αυτοέλεγχο και κυριαρχία. Όταν σε μια ερωτική σχέση ειπωθεί η φράση «Σου δίνω περισσότερες ευκαιρίες από όσες ενδεχομένως αξίζεις και περισσότερες κι από όσες αντέχω, αλλά κάποια στιγμή θα δώσω ένα τέλος, οπότε κανόνισε την πορεία σου», δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο αίσθημα φόβου στο έτερον ήμισυ. Ο φόβος είναι κάτι που πρέπει να νικιέται και όχι να καλλιεργείται και φυσικά δε βοηθά μια σχέση να πάει παρακάτω.
Ποιοι είναι όμως οι άνθρωποι που βάζουν τέτοιου είδους τελεσίγραφα σε μια σχέση, πολλές φορές χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες; Εκ πρώτης όψεως θα λέγαμε ότι είναι άνθρωποι χειριστικοί, που δίνουν ψίχουλα ή που θεωρούν τη σχέση «δεκανίκι» μέχρι να βρουν κάτι άλλο. Θα μπορούσαν όμως να είναι και άνθρωποι που απλώς φοβούνται να μείνουν μόνοι και μένουν σε μια σχέση μονόπλευρη, εκμεταλλευόμενοι το ενδιαφέρον και τα συναισθήματα του άλλου. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένα κράμα εγωισμού που χτίζει ένα τείχος σε μια σχέση που θα έπρεπε οι άνθρωποι να ενώνονται και όχι να διχάζονται.
Θα μπορούσαμε όμως να πούμε ότι ίσως είναι και μια μέθοδος αυτοθυσίας. Μπορεί κανείς να θέλει απλώς να κάνει ξεκάθαρα τα όριά του, ενώ μόλις δει ότι ξεπερνιούνται σκοπεύει να φύγει απροειδοποίητα, βάζοντας τέλος στη σχέση, πολλές φορές χωρίς καν να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. «Το μπαμ θα έρθει σε στιγμή που δε θα το περιμένεις, οπότε πρόσεχε…». Αυτή είναι μια πρόταση που κάποιοι θα χαρακτήριζαν προειδοποίηση και άλλοι απειλή.
Από τη μια, το πρόσωπο που το κάνει θα επικαλεστεί πως θέλει απλώς να ξεκαθαρίσει τι αντέχει και τι ανέχεται. Με όποια πρόθεση όμως και να το κάνει, δε λαμβάνεις υπόψιν πως -είτε ηθελημένα, είτε άθελά του- δημιουργεί στο έτερον ήμισυ μια διαρκή αίσθηση φόβου. Αυτή η αίσθηση μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Ο φόβος -σε όποια μορφή και αν εμφανίζεται-, αποδιοργανώνει και θολώνει το μυαλό. Κάπως έτσι οι άνθρωποι μπορούν να οδηγηθούν σε λάθη στις σχέσεις τους που αν ήταν σε πιο ήρεμο state of mind ίσως να μην έκαναν. Έτσι, οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο που για να φτάσει σε τέλμα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.
Για να υπάρχει σύμπνοια και αλληλοσεβασμός σε μια σχέση δε χρειάζεται φόβος. Με τη φράση «Θα έχεις όσες ευκαιρίες θέλεις, αλλά όταν φτάσω στα όρια μου έφυγα» βάζεις ουσιαστικά ένα όριο στο πότε θα τελειώσει ο έρωτας. Δηλαδή, στο λάθος νούμερο 5, 8, 100, δε θα δώσεις εκ νέου ευκαιρία και θα πεις τέλος, κλείνοντας με μαγικό τρόπο την καρδιά σου; Μπορείς όντως να το κάνεις αυτό; Πρέπει να ‘χει ο έρωτας ημερομηνία λήξης; Ή μήπως είναι κάτι που μας βοηθάει να γνωρίσουμε τα όρια τα δικά μας και του συντρόφου μας χωρίς άμεσες ή έμμεσες προειδοποιήσεις;
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.