Η ιστορία θα μας πάει 35 χρόνια πίσω, στον Μάρτιο του 1985. Στις Η.Π.Α. θα κυκλοφορήσει ένα single με τίτλο “We are the world” και θα γίνει το 8ο εμπορικότερο single παγκοσμίως, πουλώντας πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα. Οι λόγοι που έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία κρύβονται σε δύο σημεία: στον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε και στην ομάδα των καλλιτεχνών που το ερμήνευσαν.
Το τραγούδι αυτό γράφτηκε για να συγκεντρωθούν χρήματα για να ενισχυθεί η εκστρατεία εξάλειψης της πείνας στην Αφρική. Ο εμπνευστής του project είναι ο αμερικανότζαμαϊκανός μεγάλος τραγουδιστής και ακτιβιστής Harry Bellafonte, ο οποίος επηρεάστηκε από την αντίστοιχη πρωτοβουλία “Band Aid” μεγάλων αστέρων της Βρετανικής μουσικής σκηνής τα Χριστούγεννα του 1984, όταν και κυκλοφόρησαν το τραγούδι “Do they know is Christmas?” για τον ίδιο κοινωφελή σκοπό. Αυτό που σκέφτηκε ο Bellafonte ήταν να προτείνει σε μεγάλα ονόματα αμερικανών καλλιτεχνών να τραγουδήσουν όλοι μαζί για τα παιδιά στην Αφρική. Χρειαζόταν, όμως, βοήθεια από κάποιον που γνώριζε πολλούς καλλιτέχνες και γι’ αυτό και το πρώτο τηλέφωνο που έκανε ήταν στον μουσικό μάνατζερ Ken Kragen και στον μεγάλο μουσικό παραγωγό Quincy Jones.
Έτσι λοιπόν ιδρύθηκε ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός United Support of Artists for Africa (USA for Africa), τον οποίο στελέχωσαν τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής: ο Michael Jackson και τα αδέρφια του Jackie, LaToya, Marlon, Randy και Tito Jackson, ο Stevie Wonder, ο Bruce Springsteen, ο Lionel Richie, η βασίλισσα της Soul Diana Ross, η Cyndi Lauper, ο βασιλιάς της country Kenny Rogers, o Ray Charles, η Dionne Warwick, ο Bob Dylan, η «γιαγιά της ροκ» Tina Turner, ο Bob Geldof, η Betty Midler, o κωμικός Dan Aykroyd και πολλοί άλλοι. Σύνολο 42 καλλιτέχνες τραγούδησαν σόλο ή ως μέλη της background χορωδίας και ένα σωρό άλλοι μουσικοί, τεχνικοί και εικονολήπτες, έφτιαξαν μέσα σε λίγες μέρες ένα video-clip που έμελλε να μείνει αξέχαστο και να ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης για τον λιμό που μαστίζει την Αφρική και ειδικά για τα παιδιά που δεν κατάφερναν να επιβιώσουν λόγω πεινάς καθημερινά στην μαύρη ήπειρο.
Για την ιστορία, το τραγούδι γράφτηκε τον Γενάρη του 1985 σε ένα δωμάτιο του πατρικού σπιτιού της οικογένειας Jackson από τον ίδιο τον Michael και τον Lionel Richie μέσα σε μία εβδομάδα. Αμέσως μετά τη δημιουργία, ξεκίνησε η ηχογράφηση πρώτα στο Lion Share Recording Studio του Kenny Rogers στο Λος Άντζελες και τελειοποιήθηκε στα A&M Recording Studios στο Χόλιγουντ. Ενδεικτικό του καλού κλίματος και της αισιόδοξης διάθεσης που επικρατούσε ήταν το σχόλιο του Stevie Wonder προς τον Ray Charles ότι επιτέλους είχαν ιδωθεί, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο! Πολύ καιρό μετά θα μαθευτεί ότι είχε λάβει πρόταση ο Prince, η Madonna και ο Eddie Murphy να συμμετέχουν στο τραγούδι, αλλά την απέρριψαν. Το σίγουρο είναι ότι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες ανήκαν σε διάφορες γενιές, μουσικά ρεύματα και στιλ και έτσι η δουλειά τους είχε απήχηση σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και κουλτούρας.
Οι στίχοι του σιγοψιθυρίζονταν για πολλά χρόνια και έμειναν στην ιστορία: “We are the world, we are the children, we are the ones who make a brighter day, so let’s start giving, there’s a choice we ‘re making, we ‘re saving our own lives, it’s true we’ll make a better day, just you and me…”. Τα βραβεία διαδέχτηκαν το ένα το άλλο και οι κριτικές ήταν διθυραμβικές για την προσπάθεια αυτή. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθεί ένα αστρονομικό για την εποχή ποσό για τη στήριξη των παιδιών της Αφρικής και έτσι η προσπάθεια του Bellafonte στέφθηκε με επιτυχία. Κάποιες αρνητικές κριτικές και σχόλια, ειδικά για τη σόλο εμφάνιση του Michael Jackson, πέρασαν στα ψιλά και δεν εμπόδισαν την ανοδική πορεία του τραγουδιού στα charts όλου του κόσμου.
25 χρόνια μετά, θα γίνει πρόταση στον Lionel Richie και στον Quincy Jones να κάνουν ένα remake του τραγουδιού, αφιερωμένο στα θύματα του μεγάλου σεισμού των 7R στην Αϊτή το 2010, που άφησε πίσω του πάνω από 300 χιλιάδες θύματα. Στην ομάδα του 2010 συμμετείχαν πάνω από 80 καλλιτέχνες διαφόρων ηλικιών και μουσικών στιλ και η ηχογράφηση έγινε στο ίδιο στούντιο που έγινε το 1985. Το remake του τραγουδιού ονομάστηκε “We are the world 25 for Haiti” και συμμετείχαν καλλιτέχνες από την ομάδα του 1985, αλλά και καινούργια ονόματα όπως η Pink, ο Justin Bieber, η Celine Dion, ο Enrique Inglesias, ο Carlos Santana, ο Jamie Foxx και άλλοι. Η προσθήκη που διαφοροποίησε το remake από το αρχικό τραγούδι ήταν αυτή του rap κομματιού που ερμήνευσαν οι Snoop Dogg, Kanye West, Busta Rhymes, Nipsey Hussle, Swizz Beatz, Kid Cudi, IYAZ και Mann. Τόσο στο τραγούδι όσο και στο video-clip ακούγεται και εμφανίζεται ο βασιλιάς της Ροκ, Michael Jackson, παρόλο που είχε πεθάνει λίγο καιρό πριν τον σεισμό. Η δημιουργία του remake συνέπεσε με την 25η επέτειο κυκλοφορίας του αρχικού τραγουδιού, αλλά οι κριτικές ήταν απογοητευτικές.
Πρόσφατα ο Lionel Richie μίλησε για την πιθανότητα ενός ακόμα remake, αυτή τη φορά για τα θύματα της πανδημίας του CoVid-19. 35 χρόνια μετά οι στίχοι του αρχικού τραγουδιού παραμένουν επίκαιροι. Αν και ακόμα δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση, το σίγουρο είναι ότι στους αρχικούς συντελεστές θα μείνει αξέχαστο ένα σημείωμα στην είσοδο του στούντιο ηχογράφησης, προτρέποντάς τους να κάνουν αυτό που έγραφε: “Please check your ego at the door”.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.