«Christmas time best time of the year…» λέει το τραγούδι, αλλά δεν ισχύει για όλους. Εκτός από τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων, δεν παύει να είναι και το τέλος μιας χρονιάς που ο καθένας μας προσπαθεί να κάνει μια ανασκόπηση και να δει πού βαδίζει και πού καταλήγει σε όλους τους τομείς της ζωής του, από τα εργασιακά και τα οικονομικά και από τα οικογενειακά μέχρι τα ερωτικά. Και εκεί στα ερωτικά έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι μάλλον η σχέση σου δεν πάει καλά και κάποιος πρέπει να βάλει τελεία πλέον και όχι κόμμα.
Στην περίπτωση που είσαι αυτός που αποφασίζεις να χωρίσεις, καλύτερα να το κάνεις πριν τις γιορτές. Ο λόγος φυσικά έχει να κάνει με τη συναισθηματική φόρτιση των ημερών και με τον υπέρμετρο ενθουσιασμό που μας διακατέχει πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των γιορτών, που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι τίποτα άσχημο δεν μπορεί να συμβεί και ότι όλα θα είναι τέλεια. Και φυσικά όσο ψηλά σε ανεβάζει το κλίμα των ημερών, τόσο πιο επίπονη είναι η απογοήτευση αφού ακούσεις τη φράση «θέλω να χωρίσουμε». Μια καλή ευκαιρία για να το πεις, είναι απλώς να μην κάνεις πλάνα για να περάσετε μαζί τις γιορτές. Και να μην ξεχνάς ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δε χωρίζεις κάποιον για να του μαυρίσεις την ψυχή, αλλά για να τον απελευθερώσεις τον εαυτό σου ή να απελευθερωθείτε και οι δύο από μια κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά.
Αν είσαι στην άλλη πλευρά, προλαβαίνεις να πάρεις ανάσα πριν τις γιορτές. Επειδή ο σύντροφός επέλεξε ένα δρόμο διαφορετικό από το δικό σου, δε σημαίνει ότι έχει τελειώσει η ζωή. Κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή και αυτό ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Θα έχεις χρόνο, θα βρεις τι θα πεις στους δικούς σου και οι υπόλοιποι καλά θα κάνουν να μη ρωτάνε. Δεν είσαι υποχρεωμένος να λογοδοτήσεις σε όλο τον κόσμο για μια σχέση που τελείωσε, παρά μόνο να ψάξεις να βρεις μόνος σου τι οδήγησε το σύντροφό σου σε αυτή την απόφαση.
Και πάμε σε εκείνη τη δραματική περίπτωση που ο χωρισμός έρχεται μέσα στις γιορτές. Στην αρχή δε θέλεις να το αποδεχθείς και από την τρέλα της άρνησης περνάς στην τρέλα του θυμού. Σου φταίνε τα κάλαντα, τα εορταστικά προγράμματα, οι στολισμοί και κάποιες φορές ακόμα και οι δικοί σου άνθρωποι. Δεν ξέρεις τι να πεις και πού.
Μην ψάξεις, όμως, να ακούσεις δικαιολογίες και θεωρίες για το τι του έφταιξε και το αποφάσισε τώρα. Προσπάθησε να κάνεις κάτι δραστικό για σένα, για να το περάσεις όσο πιο ομαλά γίνεται. Περιόρισε τη χρήση του κινητού σου και την επαφή με τα Social media. Δυστυχώς, δε σε βοηθάνε να ηρεμήσεις, αλλά σε βάζουν σε μια κατάσταση που αναλώνεσαι σωματικά και ψυχικά -κυρίως- ψάχνοντας να βρεις δικαιολογίες μέσα από like, σχόλια και emoji. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πλάσεις στο μυαλό σου θεωρίες, βασισμένες στις εμμονές του διαλυμένου σου συναισθηματικού κόσμου και η λογική θα πάει περίπατο.
Σίγουρα η επαφή με την οικογένεια δε θα βοηθήσει, γιατί είναι 200% σίγουρο ότι θα ρωτάνε τι, πώς και γιατί, αλλά οι φίλοι σου είναι αυτοί που θα σε στηρίξουν, γνωρίζοντας τις αντοχές και τις ανάγκες σου. Περνώντας χρόνο μαζί τους θα ξεχαστείς και συνάμα θα ανανεωθείς. Αξίζει να σκεφτείς ότι οι γιορτές είναι μια περίοδος που θέλεις να περάσεις με ανθρώπους που αγαπάς και όχι με ανθρώπους που δε νιώθουν πλέον κάτι για σένα. Έτσι κι αλλιώς στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτος τελειώνει και ένα νέο ξεκινά, που θα σε βρει ελεύθερο και θα σου ανοίξει νέες πόρτες, δίνοντας ευκαιρίες να κάνεις πράγματα -ειδικά για τον εαυτό σου- που πριν δεν είχες καν ονειρευτεί.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.