Κι η απάντηση που περίμενες δεν ήρθε. Η τελευταία συνομιλία, η τελευταία επαφή δε σου άφησε περιθώρια. Επέλεξες για σένα έναν άνθρωπο κι αυτός δεν ανταποκρίθηκε στην επιλογή σου. Σύμφωνα, μάλιστα με τις δικαιολογίες που σου έδωσε, δεν έκανες γι’ αυτόν, δεν ταίριαζαν οι χαρακτήρες σας, δε θα είχατε μέλλον ή δυστυχώς, σε βλέπει μόνο φιλικά.
Ουσιαστικά αυτό που απέφυγε να σου πει, γιατί δεν το επιτρέπουν οι καλοί του τρόποι ή ίσως φοβήθηκε πως δε θα αντέξεις να το ακούσεις, είναι ότι δεν του αρέσεις. Δεν είχες τίποτα πάνω σου ή είχες πολύ λίγα από όσα ο άνθρωπος αυτός θεωρεί ελκυστικά. Μπορεί αυτό που τον απώθησε να ήταν ο σωματότυπός σου, τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου ή ο τρόπος που στέκεσαι και κινείσαι.
Πιθανόν, να έχει τελείως διαφορετικά γούστα απ’ τον προηγούμενο και τον επόμενο σύντροφό σου. Κάθε άνθρωπος έλκεται από συγκεκριμένους τύπους. Έχουμε μια θεματική στο μυαλό μας και προσεγγίζουμε ερωτικά όσους μπορούν να προσαρμοστούν, να ταιριάξουν ή να αφομοιωθούν σε αυτή τη θεματική.
Το πρόβλημα υπάρχει όταν το πρόσωπο που ταιριάζει στο δικό σου θέμα, δεν ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με σένα. Κάποιες φορές επιλέγουμε για τον εαυτό μας θεματικές που εμείς με τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά μπορεί να μην πληρούμε στο μυαλό άλλων. Κι αυτό δεν είναι κάτι αρνητικό, εφόσον μπορούμε να καλύψουμε τις θέσεις που προσφέρουμε.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που βρεθεί κάποιος να ταιριάζει στα γούστα μας, άλλα εμείς δεν πληρούμε τους δικούς του όρους, τότε οδηγούμαστε στην απόρριψη. Ναι, απόρριψη λέγεται, αλλά δεν πρέπει να της δίνουμε υπεραξία. Το γεγονός ότι δε γίναμε αποδεκτοί από κάποιους, δε σημαίνει αυτόματα ότι είμαστε άσχημοι ή δεν αξίζουμε την αποδοχή γενικότερα.
Μπορεί πολύ απλά να μην πληρούσαμε τις προϋποθέσεις του συγκεκριμένου ατόμου. Εάν για παράδειγμα ο άνθρωπος αυτός έχει ως κριτήριο επιλογής του τη ζυγαριά κι εσύ έχεις σταματήσει παρτίδες μαζί της, τότε αναπόφευκτα θα σε κόψει απ’ τη διαδικασία διαλογής. Ε και; Γιατί πρέπει αυτό να γίνεται σημαία και σημείο αναφοράς σου και να το φέρεις βαρέως κάθε φορά που κάποιο ερωτικό παιχνίδι δεν κερδίζεται. Όλοι έχουμε μειονεκτήματα κάποια γνωστά κι εμφανή και κάποια άγνωστα κι όλοι κάποια στιγμή φάγαμε απόρριψη ή θα απορριφθούμε για αυτά.
Το μεγάλο λάθος σε μια απόρριψη είναι πως δε θεωρούμε το γεγονός ως μεμονωμένο, αλλά τείνουμε να κατηγορούμε τους εαυτούς μας, επειδή δεν είχαμε όλα όσα η άλλη πλευρά ζήτησε. Κανείς, όμως, δε σκέφτεται πως για να μην τα έχουμε, μάλλον δεν τα χρειαζόμαστε. Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως ό,τι είσαι κι ό,τι έχεις να δώσεις δε θα το γουστάρει κάποιος, ο οποίος έχει άλλα κριτήρια και γούστα.
Το ότι μας απέρριψαν επειδή δεν είχαμε το πάθος ή τη σκηνική παρουσία να ενσαρκώσουμε έναν συγκεκριμένο ρόλο είναι λάθος να θεωρείται σαν απόρριψη του ίδιου μας του εαυτού. Κανένας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλους τους ρόλους που θα του ζητηθούν.
ΥΓ. Η ερωτική απόρριψη είναι πιο προσωπική και γι’ αυτό ενοχλεί, πληγώνει, πονάει περισσότερο. Την έχουμε βιώσει, όμως, όλοι κι εμείς οι ίδιοι ακόμα έχουμε απορρίψει ανθρώπους, όχι επειδή δεν άξιζαν, αλλά γιατί απλά δε μας άρεσαν.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη